Krajnik
0

V košarici ni izdelkov.

Kako odpreti novo trgovino?

Nova trgovina
  • 1. Razmislite o ponudbi vaše nove trgovine
  • 2. Razmislite o svojem maloprodajnem prostoru
  • 3. Ugotovite, kakšno opremo potrebujete
  • 4. Izberite programsko opremo, ki bo ustrezna
  • 5. Pripravite si svoj katalog artiklov
  • 6. Razmislite o ekipi, kakšne izkušnje in znanja potrebujete
  • 7. Razmislite kako se bo obračala zaloga in kako se bo obračal vaš denar
1. Poiščite najboljšo maloprodajno programsko rešitev
Niso vsi POS programi enaki. Različne rešitve so zgrajene za različne vrste podjetij. Na primer: LS Retail ponuja programsko opremo za mala in srednja podjetja, ki je prilagodljiva  za različne maloprodajne dejavnosti (kot so marketi, tehnične, specializirane trgovine z opremo, gradbenim materialom, trgovine za hišne ljubljenčke, trgovine z oblačili in modnimi dodatki in podobno), Med tem ko podjetja, ki prodajajo vstopnice za dogodke, gostinci, pekarne in vinske kleti, restavracije hitre prehrane in podobno lahko izberejo programsko rešitev LS gostinstvo. Tisti, ki imajo v sovji ponudbi tudi rezervacije terminov, npr: prireditve, SPA, masaže, fitnes centri, izposoja koles ali smuči in podobno morajo izbrati rešitev za LS aktivnosti in tako naprej.
Mala in mikro podjetjetja pa lahko izberejo POS Sector rešitev, ki je prilagojena prav takim podjetjem. Seveda je pomembno da se odločijo za rešitev za pravo dejavnost. Obstaja rešitev za različne gostinske dejavnosti, storitvene dejavnosti, ki so najpogostejša prav pri malih in mikro podjetjih in seveda rešitev za trgovino ali kombinacijo gostinske in trgovske dejavnosti kot so na primer male pekarne.
Ko boste izbrali ustrezno programsko rešitev morate v postopkih nakupa upoštevati tudi potrebno strojno opremo in želen oziroma potreben način dela na vaših prodajnih mestih:


•	Strojna oprema
•	Kako se program licencira
•	S čim morate integrirati vaš program
•	Lastnosti in specifike vaše prodaje
•	Postopke v vaši prodaji
•	Cenovno politiko in donosnost

Strojna oprema

Večina trgovcev bo morala izbirati med klasičnimi davčnimi blagajnami in tablicami ali kombinacijo obeh. Drugi bodo morda želeli in potrebovali samoplačniške kioske. Poleg tega razmislite o zunanjih napravah, kot so tiskalniki računov in vstopnic, ročni čitalci črtne kode ali pultni vgradni čitalci in terminale za kreditne kartice, predale za denar, tehtnice in drugo potrebno opremo prodajnega mesta
Trgovine s tehničnim blagom in večje trgovine z živili morajo imeti tudi tiskalnik nalepk, za regalne etikete ali deklaracije za blago ki ga ponujajo.

Licenciranje

Vsa programska oprema je na voljo za nakup ali pa v najem kot storitev v oblaku. Izberite tisto, ki je bolj primerna za vaše podjetje, glede na razvoj in velikost podjetja. Lastništvo licence je dolgoročna naložba in je primerna za podjetja, ki imajo svojo opremo, kot so strežniki, sistemi za varovanje podatkov, ekipo za informatiko in drugo. Mesečna naročnina pa je primernejša za mala in mikro podjetja in nimajo svoje infrastrukture in ekipe, ki bi skrbela za ozadje delovanja. Običajno je v ta model vključeno tudi posodabljanje opreme in delna ali celotna podpora uporabnikom in vodstvu podjetja, pri zagotavljanju neprekinjenega dela in kontrole nad poslovanjem podjetja oziroma trgovine.

Integracije

Ker je POS programska oprema središče vašega poslovanja, jo je treba integrirati z drugimi rešitvami, da poenostavite vaše poslovanje. Najpogostejše integracije so: povezava na šifrante kupcev kadar so kupci podjetja davčni zavezanci, integracije s plačilnimi sistemi, Integracije lahko vključujejo sisteme CRM, računovodstvo, razporejanje in seveda zelo pogosto e-trgovino.
Lastnosti
Nekateri morda iščete več pomembnih funkcij, kot so odnosi z dobavitelji, upravljanje dogodkov ali poglobljene analize prodaje, replikacije podatkov in podobno. Pri odločanju o programski rešitvi povprašajte po teh potrebah.

Postopki

Prodaje znanim kupcem potegnejo za seboj druge zahteve kot prodaje končnim kupcem. Zahtevajte rešitev primerno za vse vaše tipe kupcev. Bodite pozorni na plačilna sredstva in možnosti integracij z terminali za sprejemanje kartic. Vse prodaje s kreditnimi in debetnimi karticami morajo biti izvedene prek procesorja. Povprašajte o kakršnih posebnostih, ki jih želite in morate implementirati pri vaši prodaji, in drugih kateri koli rešitvi prodajnega mesta.

Cene in možnosti

Nazadnje upoštevajte ceno in skupno investicijo v programsko rešitev in strojno opremo. Pomembno je, da je programska oprema na nivoju, ki ga zahteva vaša dejavnost in ugled prodajnega mesta in da strošek lastništva ni tak, da bi zajedal vaše uspešno poslovanje.  Ohranite preglednost nad pavšalnimi plačili in mesečnimi naročninami.

Za bolj poglobljen pogled na iskanje prave programske rešitve prodajnega mesta nas lahko tudi kontaktirate.

2. Naredite pravo postavitev vaše davčne blagajne
Pomembno je, da razmislite tudi o postavitvi in prostoru vaše trgovine. Za številna podjetja je prostor resna dobrina. Pomembno je, da ustrezno načrtujete svoj blagajniški prostor.
• Če imate jasno opredeljen prostor za blagajniško mesto, bo prava blagajna z večjim ekranom na dotik in predalom za denar. Po  potrebi boste imeli vgradni čitalec črtne kode in ekran za kupca
• Za majhne prostore lahko namestite majhno tablico s tiskalnikom računov in morda kaseto za denar
• Določite, koliko blagajniških mest boste imeli in si naročite ustrezno število strojne opreme.
• Poiščite prave plačilne naprave glede na to, kakšna plačilna sredstva želite sprejemati – EFT (MyPOS), mobilna plačila itd.
Ne pozabite, da ne želite, da bi prostor postal pretesen ali prenatrpan. Zasnova naj bo preprosta in učinkovita, da povečate zadovoljstvo strank in prodajo.

3. Določite kako bo vaša blagajna postavljena
Naslednji korak je povezovanje, delovanje, konfiguracija in pripravljenost POS davčne blagajne za uporabo. Tudi to se bo razlikovalo glede na vašega ponudnika.
Za osnovne postopke, ki so namenjeni, da se pospeši prodajo, je lahko rešitev »samopostrežna blagajna« primerna možnost.
Toda za večino je priporočljiva pomoč ekipe vašega prodajnega mesta. 
Vsaka trgovina z velikim katalogom izdelkov, upravljanjem zaloge, več trgovinami ali integracijami potrebuje, analitiko prodaje se prepričajte se, da iščete pravo programsko opremo za POS, ki ponuja zanesljivo podporo strankam.
Za nekatere zahtevnejše rešitve pri namestitvi potrebujete IT strokovnjaka, da vam pomaga. Ta postopek je lahko nujen pri srednje velikih podjetjih, kjer so obsežne strukture podatkov in računalniške infrastrukture. Za manj zahtevna prodajna mesta je možna nastavitev na daljavo »plug and play«, kot je na primer rešitev Pos Sector.
Tukaj bo vaša POS strojna oprema poslana v vaše podjetje z vsemi naloženimi izdelki, konfiguriranimi nastavitvami, dokončanimi integracijami in izdelanimi funkcijami po meri. Ne izgubljajte časa in ne povečujte splošnega stresa s tem, da poskušate sami. Namesto tega se zanesite na odlično skupino za podporo, ki vam bo pomagala skozi postopek.
POS Sector v naročnino vključuje tudi vsa šolanje in pomoč. Uporabniki lahko načrtujejo prilagojene predstavitve pred zakupom licence, tako da lahko natančno vidite, kako vsaka funkcija deluje pred končno implementacijo.

4. Kako uporabiti program
Namestitev POS Sector mora biti hitra in enostavna. Tudi postopek instalacije bo izvedel na daljavo sodelavec POS Sector skupine.
Poleg tega lahko uporabniki dostopajo do vseh podatkov in poročil na daljavo prek katere koli naprave, povezane z internetom. To omogoča lastnikom in upraviteljem spremljanje prodaje v vsakem trenutku s katere koli lokacije.
5. Kreiranje baze artiklov
Za nove uporabnike mora biti programska oprema vnaprej naložena z vsemi informacijami o izdelku, vključno z naslednjim:
• Ime
• Šifra
• Cena
•	Prodajna cena
• Možnosti velikosti/barve/vrste
•	Opis
Poleg tega lahko nastavite druge podatke po meri, povezane z vsakim izdelkom. To bo pomagalo pri vaši zalogi, naročanju in prodaji.
Nove izdelke je mogoče dodati ročno prek ozadja programske opreme, pogosteje pa se te informacije naložijo prek datoteke CSV. Lahko ga preprosto pošljete svojemu ponudniku POS Sector, da ga naloži namesto vas za minimalni strošek.

6. Dodajte nove zaposlene v vaš program
Pomembno je, da odprete različne uporabnike na davčni blagajni. Večina trgovcev na drobno ima veliko zaposlenih, vodij in lastnikov. Ker programska oprema vsebuje vse ali večino vaših poslovnih informacij, je prav tako pomembno, da omogočite različne ravni dostopa.
To možnost vam omogočajo dovoljenja zaposlenih po meri. Ko nastavljate svojo programsko rešitev, vsakemu članu ekipe dodajte drugačen dostop. To lahko prilagodite za vsakega zaposlenega ali razdelite na osnovne kategorije, kot sta blagajnik in skrbnik.
Ravni dovoljenj ščitijo vaše podjetje pred krajo, dragimi napakami, slabo diskretnostjo in malomarnostjo.

7. Nastavite vaša plačilna sredstva
Odločiti se boste morali za nekaj postavk, povezanih s plačili, povezanimi z vašim prodajnim mestom.
Najprej določite, katere oblike plačil boste potrebovali. Najpogosteje so gotovina in kartice, brezkontaktne mobilne naprave in integracije plačilnega prehoda e-trgovine, plačila po povzetju in na odlog.
Poleg tega morajo podjetja vzpostaviti rešitev za obdelavo. Nekateri ponudniki EFT so tudi procesorji, drugi pa se integrirajo s procesorji tretjih oseb. Običajno bo podjetje na prodajnem mestu, ki je tudi procesor, zahtevalo, da se njegovi uporabniki prijavijo za njihove trgovske storitve. Po drugi strani pa integracije tretjih oseb podjetjem ponujajo več izbire.
Med nakupovanjem EFT terminalov poiščite najboljšega glede na skupen končni strošek plačilnega prometa. Ko to storite, bi morala vaša rešitev EFT in ponudnik programske rešitve sodelovati pri konfiguraciji vseh naprav za komunikacijo in pravilno obdelavo kreditnih in debetnih transakcij.
Glejte Povezano: Kako pridobiti primerjavo stopnje obdelave kreditne kartice
Kako se odločiti za najprimernejši program za vašo dejavnost 
Razmislite o vaših potrebah in se posvetujte s svetovalci pri podjetju Krajnik. Za vašo dejavnost vam bodo pomagali izbrati najprimernejšo rešitev, ki vam bo dolgoročno dala to kar potrebujete. 

-	Pomembno je tudi, da se pogovarjate s podjetjem, ki bo v celoti odgovoren za vas, ne da se bodo potem različni ljudje in podjetja izgovarjali drug na drugega, vi pa boste ostali z problemi. 
-	Podjetje Krajnik skuša strankam ponuditi rešitve na ključ, tako, da ima stranka 1 naslov kam se obrne po potrebno pomoč, če se med delom kaj zatakne. 
-	Pri trgovini in gostinstvu je ena najpomembnejših točk tudi to, da imate podporo znotraj delovnega časa vašega podjetja in ne da v primeru težav kadar imate največ dela ni nikogar, ki bi vam pomagal.
-	Pomembno je, da ko se pogovarjate z dobaviteljem programov in opreme za blagajne, ki se spozna na vašo dejavnost, da bo razumel vaše potrebe in zahteve. 
-	Svaka različna dejavnost ima svoje zakonitosti poslovanja, zato mora ponudnik razumeti specifike vaše dejavnosti.
-	V kolikor poslujete v več državah se mora vaš ponudnik spoznati tudi na zakonodajo v različnih državah
-	Ponudnik mora omogočiti uporabo več jezikov, če poslujete v različnih državah
-	Povprašajte po referencah v sličnih ali podobnih dejavnostih
-	Vsaka dejavnost zahteva tudi prilagojeno rešitev
-	Podjetje, ki vam ponuja rešitve mora biti sposobno slediti vašem razvoju.

Košarica

Live chat